Tłocznia Maurera
Żywnościokilometry: 75

Pomysł otwarcia własnej, ekologicznej tłoczni owoców pojawił się już wtedy, gdy pan Krzysztof Maurer był w szkole średniej. W 2002 r. w miejscowości Zarzecze nad brzegiem Dunajca odnowiono rodzinną tradycję tłoczenia owoców na ręcznej prasie, która była od lat stosowana najpierw przez dziadka, a później przez ojca pana Krzysztofa.
Tłoczony na zimno moszcz z owoców zawiera cenne witaminy i mikroelementy. Obecnie w Tłoczni Maurera powstają moszcze w kilkunastu smakach, które są następnie pasteryzowane tradycyjną metodą. Wszystkie soki dzięki niezmiennej recepturze posiadają wysokie walory zdrowotne. Swój oryginalny smak i aromat soki pana Krzysztofa zawdzięczają owocom, z których powstają. Są one skupowane od okolicznych wytwórców z łąckiej doliny. Owoce te dojrzewają na górskich, łąckich stokach i cieszą się powszechnym uznaniem, a jabłka z tych okolic zostały zarejestrowane jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. W 2005 r. Soki Maurera otrzymały Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego. Były one wielokrotnie nagradzane, między innymi w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Otrzymały tytuł Specjału Regionalnego na XX Targach Zdrowego Życia i Żywności, pierwsze miejsce w Konkursie Małopolski Smak. Od niedawna Soki Maurera można nabyć w pięciolitrowych, praktycznych kartonach z nalewaniem.