Opis
Suska Sechlońska śliwka suszona z Sadu pani Szewczyk została wyprodukowana w sposób tradycyjny, bez użycia konserwantów z najlepszych owoców rodzonych przez drzewa rosnące na czystym ekologicznie terenie Beskidu Wyspowego. Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek. Suska sechlońska ma elastyczny, mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórkę w kolorze od ciemnogranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Śliwki suszy się i podwędza gorącym dymem w specjalnie do tego zbudowanych, charakterystycznych dla regionu suszarniach. Najczęściej używana jest do wyrobu kompotów, ale bardzo dobrze smakuje jako zdrowa przekąska zamiast chipsów. W polskiej kuchni stosowana jest jako dodatek do wybornych pieczeni, sosów, farszów, ciast. Śliwki suszone są pod pewnymi względami znacznie cenniejsze niż świeże. Ich susz jest bowiem pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A i zawiera siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce. Są bogate w węglowodany, wapń, magnez, potas, witaminy E, B, PP, C. Obecnie w Polsce jest tylko 9 certyfikowanych producentów suskiej sechlońskiej. Pani Irena Szewczyk wraz z mężem Pawłem są w tym elitarnym gronie producentów, którzy wytwarzają produkt oznaczony certyfikatem ChOG. Dla przypomnienia, jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Dzięki unijnemu certyfikatowi ChOG, obszar geograficzny, na którym jest wytwarzana suska sechlońska ChOG jest szczegółowo określony i obejmuje 239,55 km². Jest on położony w województwie małopolskim w granicach administracyjnych czterech gmin: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. Chronione Oznaczanie Geograficzne gwarantuje tradycyjny proces wykonania, a co za tym idzie - oryginalność produktu i jego unikatowy na skalę światową, niezrównany smak. PROSZĘ PRZECHOWYWAĆ W CHŁODZIARCE.