Sery korycińskie z gospodarstwa rodzinnego Nietupscy debiutują w LokalnychPrzysmakach

Od przyszłego tygodnia w związku z licznymi sugestiami ze strony naszych klientów wprowadzamy do oferty oryginalne sery korycińskie z gospodarstwa państwa Agnieszki i Piotra Nietupskich z malowniczej miejscowości Gorszczyzna koło Korycina. Państwo Nietupscy posiadają własną serowarnię i należą do certyfikowanych producentów sera korycińskigo. Gospodarstwo należy do Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego w skład którego wchodzi jedynie 30 certyfikowanych producentów. Ser koryciński jest serem domowym, swojskim, powstającym wyłącznie z naturalnych składników. Jego wyrabianie jest ograniczone, ponieważ podstawą jest tu mleko od krów z własnej hodowli 

Ser koryciński swojski to ser dojrzewający, wyrabiany z niepasteryzowanego, pełnego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej. Ma kształt spłaszczonej kuli o średnicy do 30 cm. Jego wielkość zależy od ilości masy serowej włożonej do cedzaka (od 2,5 do 5 kg) i okresu dojrzewania. Ser koryciński ma specyficzny wygląd, z charakterystycznymi karbowaniami na powierzchni. Pochodzą one od cedzaków, w których odsącza się masę. Poszczególne sery różnią się od siebie okresem leżakowania. Ten, który dojrzewa 2-4 dni określany jest jako świeży. Ser koryciński dojrzały leżakuje nawet do kilku miesięcy. 

 W dniu 10 sierpnia 2012 roku Ser koryciński swojski został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).