Ranking żywności tradycyjnej 2019. Czyli wszystko co najlepsze wg. waszych zakupów w Lokalnychprzysmakach.

Ze względu na wiele zapytań, postanowiliśmy opracować ranking najlepszych produktów tradycyjnych. Jak przy wszystkich rankingach trzeba jasno przedstawić jakie były kryteria, którymi kierowaliśmy się przy układaniu kolejności poszczególnych produktów. No właśnie i w tym jest największy problem.
Najprościej byłoby po prostu wydrukować listę produktów sprzedawanych w największej ilości, ale czy oddawałoby to prawdę. Jakie szanse miałyby truskawki dostępne trzy tygodnie w roku do produktów dostępnych przez okrągły rok? Żadnych, mimo, że przez trzy tygodnie kupujecie ich bardzo dużo. W przypadku produktów sezonowych, których w ofercie Lokalnychprzysmaków jest mnóstwo, bardzo trudno jest porównywać wysokość ich sprzedaży. Dlatego do rankingu musieliśmy wprowadzić współczynnik sezonowości i tak np truskawki mają współczynnik 12, ponieważ są dostępne tylko do jednego miesiąca w roku, natomiast np. pomidory mają współczynnik 1,7 (12/ 7) bo ich dostępność to tylko 7 miesięcy w roku.
Aby ranking najlepiej oddawał prawdę musieliśmy również wprowadzić podział na produkty codziennego spożycia (np.chleb, masło, ziemniaki, wędliny i sery), które spożywamy na co dzień i produkty rzadziej spożywane ryby, miody, przetwory, przyprawy, jajka, przyprawy. Trzecia grupa produktów to produkty okazjonalne typu bakalie, ciasta, soki ekologiczne, herbaty funkcjonalne. Przyporządkowaliśmy im odpowiednio współczynniki 1, 3 i 5 . Dodatkowo wzięliśmy pod uwagę opinie o produktach które publikujecie na naszej stronie. I tak za pozytywne opinie dodawaliśmy po 1 punkcie za każdą, a za niepozytywne odejmowaliśmy po 1 punkcie.
Co wyszło z tej skomplikowanej arytmetyki? Myślimy, że oddaje ona chociaż w części prawdziwe preferencje przy zakupach tradycyjnej lokalnej żywności. Po prostu produkty które same bronią się swoim niepowtarzalnym smakiem czy dobrą jakością kupujecie powtarzalnie raz na tydzień, dwa tygodnie lub miesiąc w zależności od częstotliwości zakupów, niezależnie od indywidualnych preferencji smakowych każdego z nas, bo każdy z nas preferuje w swoim menu ulubione przez siebie produkty.
Zachęcamy do eksperymentowania ze smakami bo warto skosztować czasami coś innego spoza ustalonego jadłospisu i być może odkryć jakieś swoje nowe preferencje. Do tego właśnie ma posłużyć ten ranking. Czasami warto wiedzieć co preferują inni i czy warto tego skosztować.
Miejsce 10 - Olej rzepakowy z Góry św. Wawrzyńca
Ten tłoczony na zimno olej rzepakowy z wyselekcjonowanych odmian rzepaku nie modyfikowanych genetycznie. Zawiera on ok. 60% kwasu oleinowego, który reguluje zawartość złego cholesterolu LDL we krwi, a w konsekwencji przeciwdziała chorobom sercowo - naczyniowym w szczególności miażdżycy. Jego wysokie miejsce w rankingu na pewno nie jest zaskoczeniem. Zamawiacie go bardzo powtarzalnie przez cały rok, a swoją wysoką jakością i właściwościami prozdrowotnymi zyskuje coraz większy krąg odbiorców. Dużą grupę zakupów stanowią klienci kupujący po kilka sztuk oleju do użytku własnego - znający jego doskonałe właściwości i preferujący ten właśnie olej w swojej kuchni, oraz szefowie kuchni restauracji, które dbają o wysoką jakość swoich dań i korzystają z produktów tradycyjnych.
Miejsce 9 - Filet wędzony na zimno z pstrąga Zawojskiego
Ryba pochodzi z hodowli w Zawoi Mosorne wykorzystującej krystalicznie czyste wody potoku Mosorczyk. Ryba jest wędzona na zimno tzn. temperatura wędzenia oscyluje około 40 stopni a sam proces trwa 24 godziny, stąd niepowtarzalny smak mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu i bogatego w białko. Jeżeli będziesz w Zawoji to nie możesz nie odwiedzić hodowli pana Andrzeja. Przy domu, na plenerowych stoliczkach można skosztować pstrąga pod wszelkimi postaciami od świeżych, pysznych pieczonych , wędzonych, poprzez filety oraz przetwory z pstrąga zawojskiego. Wycieczkę warto połączyć z oglądaniem najwyższych wodospadów w Beskidach na potoku Mosorczyk znajdujących się 2 km za domem pana Andrzeja. 9 miejsce filetu z pstrąga zawojskiego w naszym rankingu to spora niespodzianka, bo nie na co dzień odżywiamy się pstrągami, szczególnie, że po pstrągi do Zawoji jeździmy tylko dwa razy w tygodniu i jeżeli je zamawiacie to zawsze trzeba chwilę poczekać. Pomimo to filet ma wielu smakoszy, którzy zamawiają go regularnie i to czasami po kilka sztuk. Podobny produkt jest nieosiągalny na rynku poza Lokalnymi Przysmakami ( można go jedynie porównać z podejrzanymi łososiami norweskimi, nafaszerowanymi chemicznymi mączkami rybnymi i do tego wędzonym w roztworze- nie dymie), stąd prawdopodobnie jego popularność. Dużą grupę zakupową stanowią wysyłki poza Kraków gdyż trudno o podobny produkt w skali całej Polski.
Miejsce 8 - Truskawki odmiana Kent z gospodarstwa ogrodniczego W Owczarach
Truskawki z gospodarstwa w Owczarach to " mistrz krótkiego dystansu". Są dostępne jedynie przez około trzy tygodnie w porywach do miesiąca, ale ich smak zniewolił już tylu, że robicie rezerwacje na większe ilości na przetwory już przed sezonem truskawkowym. Truskawki w Owczarach są zawsze zbierane w godzinach porannych w dniu dostawy do Was. Są uprawiane na niewielkim areale bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych.Ze względu na wrażliwość produktu nie wysyłamy go poza Kraków, tylko dowozimy kurierami własnymi na terenie Krakowa, aby produkt był jak najświeższy. Pomimo informacji na stronie o braku produktu w serwisie wysyłkowym zamawiacie go na potęgę i musimy niestety odmawiać wysyłki w takich przypadkach w trosce o produkt, który dociera z jednodniowym opóźnieniem i zmordowany transportem. Te truskawki "nieusztywnione" środkami chemicznymi po prostu nie nadają się do wysyłki. Wielkość sprzedaży truskawek w krótkim okresie jest niespodzianką, ale mówi o pewnym trendzie, że coraz więcej osób jest świadomych zagrożeń jakie niesie przemysłowa uprawa owoców i co można w nich zjeść.
Miejsce 7 - Kukiełka z Piekarni Regionalnej w Liszkach
Kukiełka należy do produktów o bardzo niskim współczynniku, ze względu na codzienne spożycie, ale mimo tego zagościła w naszym rankingu na 7 miejscu. Być może spowodował to bardzo prosty przepis: mąka pszenna, drożdże, woda i sól oraz wypiekanie w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. To rzadkość w ogólnie dostępnym obecnie pieczywie głównie mrożonym i niby wypiekanym na miejscu w sklepie po którym po godzinie dostajemy porządnej zgagi a na języku czujemy chemiczny posmak przez dobrych parę chwil po spożyciu. Kukiełka to tradycyjna podłużna bułeczka pszenna wypiekana osobiście przez pana Władysława w Liszkach, jej smak przypomina popularną ciabattę jednak smak jej skórki jest o wiele lepszy. Trzeba jednak pamiętać, że jak każde pieczywo pszenne jest najlepsze jak najświeższe więc zamawiane jej na wysyłkę poza Kraków jest problematyczne ze względu na czas transportu. Mimo, że zamawiacie ją głównie na terenie Krakowa są tacy smakosze, że 10 kukiełek to dla nich nic. Co oni z tym robią?
Miejsce 6 - Ziemniaki Lord z gospodarstwa w Ibramowicach
Ziemniaki Lord z gospodarstwa w Ibramowicach podobnie jak kukiełka Z Liszek należą do produktów o bardzo niskim współczynniku ze względu na codzienne spożycie. Pomimo to uplasowały się na wysokim 6 miejscu. Może to świadczyć że Polak ziemniakożercą jest i basta. Ziemniaki z Ibramowic uprawiane są zgodnie z zasadami upraw zrównoważonych w małopolskim zagłębiu warzywniczym w okolicach Proszowic. Zamawiacie je na wysyłkę na terytorium całej Polski w dużych ilościach, a za komentarz w tej sprawie niech posłuży opinia naszego klienta " Smakują .. jak ziemniaki. Wbrew pozorom to rzadkość bo większość obecnie sprzedawanych ziemniaków nie ma żadnego smaku." I to chyba najprawdziwsza prawda. Statystykę ziemniakom śrubuje to, że zamawiacie je regularnie co tydzień, bardzo powtarzalnie.
Miejsce 5 - Suska Sechlońska z gospodarstwa pani Wójcik
Wysokie miejsce suskiej to chyba największe zaskoczenie naszego rankingu. Suska sechlońska czyli po naszemu śliwka suszona ( a naprawdę wędzona) produkowana metodami tradycyjnymi wyłącznie na terenie kilku gmin na terenie małopolski posiada oznaczenie Chronione Oznaczenie Geograficzne i została wpisana na małopolską listę produktów regionalnych. Swoją pozycję zawdzięcza swoistemu trendowi, modzie. Suska jest po prostu na topie. Ze względu na walory smakowe suska zdobywa coraz większą popularność na terenie całej Polski, do czego przyczyniają się kulinarne gwiazdy np. Karol Okrasa, który małopolską śliwkę chętnie wykorzystuje do przygotowywania różnych tradycyjnych smakołyków. Suska na fali popularności robi prawdziwą furorę na blogach kulinarnych, które popularyzują coraz to nowe przepisy wykorzystujące suską. Co ciekawe suska nie cieszy się największą popularnością w Krakowie a zamówienia pochodzą z terenu całego kraju. Zamówienia po 20 sztuk suskiej jednorazowo to nie rzadkość. Może warto skosztować prawdziwej regionalnej śliwki bez dodatku siarki przy której popularna śliwka kalifornijska musi się wstydzić. Mimo że produkt dostępny jest od października do kwietnia cieszy się rosnącą lawinowo popularnością.
Miejsce 4 - Kiełbasa wiejska od Gawora
Kiełbasa wiejska od Gawora to jedyny przedstawiciel wędlin w naszym rankingu. Nie jest to zaskoczeniem bo spożycie wędlin maleje z roku na rok na korzyść innych produktów, ale wiejska z Podstolic to prawdziwy klasyk. Wystarczy spojrzeć na skład: mięso wieprzowe, mięso wołowe, 100g wyrobu gotowego wyprodukowano ze 115 g mięsa wieprzowego i 10 g mięsa wołowego, sól kamienna, przyprawy naturalne. Kiełbasa produkowana jest na tradycyjnej recepturze, w osłonce naturalnej z jelita cienkiego lekko pomarszczonej z tradycyjnym oczkiem w przekroju i galaretką. Kiełbasa wiejska z Podstolic najlepiej sprzedaje się w okresach przedświątecznych i wtedy nadrabia punkty w naszym rankingu, ale jej smakosze doceniają jej walory przez cały rok i jest najregularniejszym produktem z wędlin zarówno w Krakowie jak i na terenie całej Polski.
Miejsce 3 - Ser góralski wędzony z Bukowiny
Najniższe miejsce na podium zajął najbardziej znany regionalny produkt z małopolski ser góralski zwany popularnie gołką. Ser wytwarzany jest ręcznie w przydomowej wędzarni . W smaku lekko słony powstaje z mieszanki mleka owczego i krowiego, których zawartość jest uzależniona od pory roku. W okresie letnim wzrasta zawartość mleka owczego gdyż jest ono wtedy bardziej dostępne. Wędzenie sera odbywa się w sposób tradycyjny. Sery z Bukowiny cieszą się powodzeniem na terenie całego kraju i są przez Was zamawiane regularnie niezależnie od pory roku stąd ich wysokie miejsce w rankingu.
Miejsce 2 - Masło Łemkowyna z Zakładów Przetwórstwa Mleczarskiego Dominik
Drugie miejsce na podium dla masła extra 83% Łemkowyna - to było do przewidzenia. Masło Łemkowyna jako produkt codziennego spożycia nie miał w rankingu lekko porzez współczynniki zmiejszające, jednak jego miejsce pozostało niezagrożone. Masło produkowane jest z mleka krów rasy polska czerwona z ekologicznie czystych regionów Łemkowszczyzny. Mleko pochodzi z niewielkich rodzinnych gospodarstw rolnych. Nie zawiera polepszaczy smaku i konserwantów. Ma czysty, śmietankowy zapach i smak, jasny żółty kolor. Łatwo się rozsmarowuje. Masło Łemkowyna jest kupowane zarówno w Krakowie jak i na terenie całej Polski bez względu na porę roku. Jest to najbardziej regularny produkt w rankingu. Zapotrzebowanie na masło jest czasami tak duże, że okresowo występują braki produktu ze względu na ograniczoną wielkość produkcji.
Miejsce 1 - Zwycięzca rankingu 2019 - Pomidor malinowy Tomimaru Muchoo z gospodarstwa Wójcik
Pierwsze miejsce dla pomidorów malinowych Wójcika było do przewidzenia. Wprawdzie są one dostępne okresowo od kwietnia do listopada, ale niektórzy odliczają czas na podstawie dostępności tych pomidorów. Pomidory Muchoo to szlachetna odmiana o mięsistych i słodkich owocach średniej wielkości. Pomidory zrywane są w szklarni codziennie w dniu dostawy do Was w stanie dojrzałym więc są wyjątkowo świeże i aromatyczne, nie potrzebują magazynowania, ani dojrzewania w gazie. Są po prostu pyszne co potwierdzacie w regularnych codziennych zakupach zarówno w Krakowie jak i w serwisie wysyłkowym. Jeżeli lubicie pomidory to jest to pewniak. Przy okazji pozdrawiamy największego smakosza pomidorów panią Elżbietę z Krakowa która tydzień bez 5 kg pomidora uważa za stracony.
Warto jeszcze dodać że na zaszczytnym 11 miejscu uplasowały się Jaja z gospodarstwa Pana Marka z Świątnik. Jaja po czarnym kogucie walczyły do końca z olejem rzepakowym o 10 miejsce, ale w tym roku nieznacznie przegrały. Życzymy im powodzenia w przyszłym roku. Wszystko w Waszych rękach, a właściwie zamówieniach.
Mamy nadzieję, że taki ranking może pomóc w decyzjach zakupowych, ponieważ oddaje preferencje innych osób i stanowi pewne kompendium doświadczeń tych, którzy kosztowali już produkty, szczególnie dla dokonujących pierwszego zakupu. Podobny ranking będzie sporządzany corocznie w celu porównania waszych gustów i utrzymywania jakości oferowanych produktów.