Pstrąg Zawojski
Żywnościokilometry: 80

Zawoja to największa wieś w Polsce położona u stóp Babiej Góry na ekologicznych terenach nie skażonych przemysłem. Obszar ten należy do Babiogórskiego Parku Narodowego włączonego do sieci rezerwatów biosfery UNESCO. Płynące tutaj wartko potoki o krystalicznie czystej wodzie to idealne miejsce hodowli ryb łososiowatych.
Hodowla "Pstrąg Zawojski" położona jest nad potokiem Mosorczyk dostarczającym hodowanym rybom czystą i natlenioną wodę. Dorastają tu piękne okazy pstrąga potokowego i tęczowego oraz jesiotry karmione naturalną karmą, która powstaje na bazie mięsa pochodzenia morskiego, głównie ryb, ale także kryla (skorupiak) i innych owoców morza, są one doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Pozostała część to tłuszcze (oleje roślinne) i białko roślinne (pszenica, jęczmień, groszek, fasola). Taki ekstensywny sposób hodowli pozwala uzyskać ryby, których mięso pod każdą postacią to prawdziwy rarytas.
Wędzony pstrąg zawojski to przysmak szczególny. Gospodarze pozwalają dorastać rybom do wagi około 600g. dzięki czemu ich mięso jest delikatne, aromatyczne, a optymalna zawartość tłuszczu powoduje, że nie są suche i smakują wspaniale. Równie wyborne są wątróbki z pstrąga, pstrąg gotowany w kwasie mlekowym, filet pstrąga wędzony na zimno czy kawior złocisty. Produkty nie zawierają konserwantów ani ulepszaczy smaku. Jeżeli nie próbowałeś pstrąga zawojskiego nie wiesz jak naprawdę może smakować ta szlachetna ryba.