Czym jest piekarnia rzemieślnicza?
Współcześnie coraz trudniej kupić zdrowe i smaczne pieczywo. Można je jednak znaleźć w piekarni rzemieślniczej. Najczęściej jest to nieduży zakład, czasem będący rodzinnym biznesem. Zazwyczaj nie występuje w nim automatyzacja. Zamiast tego proces wypieku produktów spożywczych opiera się o tradycyjne metody, kunszt pracowników, a także wykorzystanie naturalnych składników. Tego rodzaju miejsce przeważnie obsługuje klientów indywidualnych, którym zależy na wysokiej jakości kupowanych przez nich artykułów. Stanowi więc swego rodzaju przeciwieństwo dla piekarni przemysłowej będącej dużym zakładem, zwykle mocno zrobotyzowanym i sprzedającym wypieki większym sklepom, np. supermarketom.
Różnice między pieczywem rzemieślniczym i przemysłowym
Wypieki z piekarni przemysłowych zazwyczaj nie mają wyraźnego smaku, ponieważ zwykle wyrabiane są na drożdżach z niewielką domieszką sproszkowanego zakwasu przemysłowego. Ponadto szybciej wysychają, a przez to, że dużo czasu spędzają szczelnie owinięte folią, łatwiej pleśnieją. Natomiast pieczywo rzemieślnicze — oferowane w naszym sklepie internetowym —najczęściej posiada smak, który jest nadawany przez naturalny zakwas. Ten składnik działa też jako ekologiczny konserwant, co oznacza, że wyroby go zawierające dłużej zachowują świeżość. Chleb oraz inne wypieki z piekarni rzemieślniczej powinno się przechowywać w chlebaku.
Lokalne pieczywo — piekarnia rzemieślnicza
Sklep internetowy LokalnePrzysmaki.pl współpracuje z piekarzami z wielu lokalnych piekarni rzemieślniczych. Dokładamy wszelkich starań, by dostarczyć Klientom szeroki wybór najlepszych produktów spożywczych z Krakowa lub jego okolic. W kategorii „pieczywo” można znaleźć klasyczne chleby, ale też kukiełki czy regionalne kołacze i obwarzanki, jak również słodkie wypieki, przykładowo chałwy oraz placki z serem. Zachęcamy do przejrzenia aktualnej oferty, a także zakupu pysznego pieczywa rzemieślniczego!