Patison jest warzywem pochodzącym z Ameryki Północnej. Należy do rodziny dyniowatych. Jego jadalną częścią jest oryginalny w swoim kształcie owoc. W naszym klimacie patison nie jest warzywem trudnym do uprawy, choć mimo to, jest mało popularny. Ze względu na swoje walory smakowe jest bardzo ceniony w kuchni śródziemnomorskiej. Znajdziemy dla niego zastosowanie w potrawach smażonych, duszonych i gotowanych, możemy je również spożywać na surowo. Wartości odżywcze tych warzyw będą się nieznacznie różniły w zależności od gatunku. Na pewno nie należy martwić się o ich kaloryczność: 100 gram tego warzywa to zaledwie około 20 kcal. Zawartość węglowodanów mieści się na bardzo niskim poziomie, bo zaledwie około 2g/100g w wykształconym owocu, dlatego mogą bez obaw spożywać je cukrzycy. Patisony nie zawierają tłuszczu, dlatego też mogą być śmiało wkomponowane w różnego rodzaju diety redukcyjne. Zwierają sole mineralne: głównie potas, wapń, magnez. To także skarbnica witaminy C. W nieco mniejszych ilościach znajdziemy w nich witaminę B1 oraz B2. Z racji tego, że są lekkostrawne mogą być podawane dzieciom, osobom starszym. Doskonale regulują pracę przewodu pokarmowego oraz przemianę materi.
Podatek VAT5%
Wysokość0 cm
Długość0 cm
Szerokość0 cm
Aby dodać opinię i ocenić towar musisz być zalogowany.
Tabela rozmiarów
Tabela rozmiarów odzieży męskiej
Wymiary [cm]
Jak dokonać pomiaru?
A. Szerokość w klatce piersiowej B. Długość całkowita
Tabela rozmiarów odzieży damskiej
Wymiary [cm]
Jak dokonać pomiaru?
A. Szerokość w klatce piersiowej B. Długość całkowita