Najwięcej witaminy mają polskie ... JARZYNY !

W latach 80-tych niejaki Rosiewicz wylansował HIT, który wówczas śpiewała cała Polska. Wprawdzie piosenkarz śpiewał w nim o polskich dziewczynach, wychwalając ich zalety w stosunku do czeszek, szwedek, francuzek czy niemek ale w tamtych czasach nikt nie oskarżyłby go o szowinizm. Co innego dzisiaj. Dzisiaj trzeba uważać. Najważniejsza jest poprawność. Dzisiaj Rosiewicz mógłby śpiewać co najwyżej o Jarzynach i miałby w tym stu procentową rację, a nawet byłby wzorem patriotyzmu ekonomicznego. Jeżeli przy swoich decyzjach konsumenckich zwracamy uwagę na pochodzenie marki lub miejsce produkcji realizujemy podejście, które można określić mianem patriotyzmu ekonomicznego. Co więcej polskie jarzyny są hitem na zachodnich stołach a konsumenci zdziwieni są ich naturalnym smakiem i niską zawartością szkodliwej chemii. Międzynarodowe sieci handlowe czując interes wysyłają na zachód dobrą polską żywność, w zamian przywożąc do nas masę produktów pozbawionych smaku i nafaszerowanych chemią.
Wracając do witamin i polskich jarzyn to warto przypomnieć definicję tych pierwszych. Witaminy – rozpowszechnione w świecie roślinnym i zwierzęcym niskocząsteczkowe związki organiczne o różnorodnej budowie chemicznej. Witaminy nie posiadają wartości energetycznej, a zatem nie stanowią źródła energii dla człowieka, nie mają też właściwości budulcowych są jednak niezbędne organizmowi do usprawniania wielu procesów metabolicznych. Niedobór witamin prowadzi do awitaminozy i wiąże się z tymczasową lub trwałą utratą zdrowia. Witaminy nie są związkami endogennymi – ludzki organizm nie wytwarza ich samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Witaminy mają różną przyswajalność, w zależności od źródła, z którego je pobieramy. Najlepiej przyswajalne są witaminy z pokarmów naturalnych, niemniej w wielu przypadkach wskazana jest dodatkowa suplementacja preparatami witaminowymi lub witaminami pozyskanymi syntetycznie z naturalnych surowców Poszczególne witaminy, jak i inne związki organiczne mogą wpływać wzajemnie na wchłanianie przez organizm.
Źródła witamin w żywności
Nazwa witaminy i funkcja w organiźmie | Źródła w żywności |
---|---|
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | |
A – Dobry wzrok Uczestniczy w procesie widzenia (składnik rodopsyny w siatkówce oka); odgrywa rolę w procesie różnicowania i podziałów komórek, wpływa na tworzenie komórek rozrodczych oraz prawidłowy stan naskórka, wspomaga układ immunologiczny, jest witaminą antyoksydacyjną – zwalcza wolne rodniki |
prowitamina: β-karoten: boćwina, dynia, groszek zielony, jarmuż, marchew, morele, oleje roślinne, sałata, szczaw, szpinak, papryka retinol: masło, tłuste ryby morskie, tran, węgorz, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, żółtko jaj |
D – Zdrowe kości Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz homeostazę tkanki kostnej, wpływa na funkcje poznawcze, jej niedobór jest czynnikiem ryzyka np. choroby Alzheimera, wspomaga odporność organizmu, reguluje wydzielanie insuliny, pośrednio wpływa na przewodnictwo nerwowe i pracę serca |
łosoś, makrela, masło, masło roślinne, sery żółte, szprot, śledź, świeże jaja, tran, ryby morskie, węgorz, wątroba cielęca, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, żółtko jaja |
E - Dłuższa młodość Neutralizuje wolne rodniki, ochrania przed rozwojem nowotworów, chorób układu krążenia, wspomaga prawidłową pracę układu rozrodczego, zapobiega utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych |
brukselka, fasola biała, groch, groszek zielony, jaja, jarmuż, kapusta, kasze – jęczmienna i gryczana, kiełki zbóż, masło, masło roślinne, oleje roślinne – słonecznikowy i sojowy, orzechy, płatki owsiane, soja, szparagi, tran, zboża |
K - Mocne naczyńka Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, wpływa na wzrost zawartości wapnia w kościach |
groch, kapusta, kalarepa, marchew, pomidory, sery żółte, szpinak, truskawki, wątróbka, ziemniaki, żółtka jaj |
Witaminy rozpuszczalne w wodzie | |
B1 - Żywy intelekt Uczestniczy w metabolizmie aminokwasów i węglowodanów, wspomaga przewodnictwo impulsów nerwowych |
drożdże, fasola, groch, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, orzechy, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, wieprzowina, wątroba cielęca, ziemniaki |
B2 - Mocne śluzówki Ma znaczący wpływ na wygląd skóry i jej przydatków. Niedobór powoduje niepokojące zmiany w obrębie jamy ustnej, głównie pęknięcia i zajady. Witamin B2 stymuluje układ odpornościowy oraz metabolizm. |
całe ziarno pszenicy, chleb biały, drożdże, jaja, makrela, marchew, mleko, płatki owsiane, ser żółty, szpinak, wątroba cielęca, wątroba wieprzowa, wieprzowina |
B3 - Ładna skóra Reguluje wydzielanie soku żołądkowego, bierze udział w procesie detoksykacji, uczestniczy w tworzeniu hormonów płciowych, insuliny, tyroksyny i kortyzolu oraz czerwonych krwinek, jest stosowana w zwalczaniu pelagry |
baranina, cielęcina, dorsz, flądra, łosoś, makrela, nerki wołowe, nerki wieprzowe, ozór wołowy, pstrąg, sery żółte, śledź, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, wołowina, żółtko jaja kurzego |
B5 - Gęste włosy Uczestniczy w syntezie hemu, bierze udział w przemianach kwasów tłuszczowych, syntezie cholesterolu i hormonów steroidowych, wspomaga regenerację naskórka oraz błon śluzowych, wspiera układ odpornościowy |
chleb biały, chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja, kapusta, marchew, mleko, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, szpinak, wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, wieprzowina, wołowina, ziemniaki |
B6 - Gładka cera Uczestniczy w procesie syntezy przeciwciał (wspomaga układ immunologiczny) oraz białek, jest niezbędna do przemian aminokwasów i kwasów tłuszczowych, stanowi czynnik niezbędny do produkcji czerwonych krwinek oraz histaminy i serotoniny |
awokado, chleb biały, drożdże, kapusta, marchew, mleko, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, ryby, wołowina, wieprzowina, ziemniaki |
B12 - Odporność na stres Jest składnikiem procesu tworzenia krwinek czerwonych – zapobiega anemii złośliwej, stanowi element przemian metabolicznych węglowodanów oraz lipidów, uczestniczy w syntezie DNA i RNA, warunkuje odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego |
baranina, cielęcina, dorsz, łosoś, makrela, mózg wieprzowy i cielęcy, nerki wieprzowe i wołowe, ozór wołowy, pstrąg, sery żółte, śledź, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, wołowina, żółtko jaja |
Biotyna - Zdrowe włosy i paznokcie Uczestniczy w syntezie makroskładników oraz aminokwasów, wpływa na odpowiednie funkcjonowanie tarczycy, skóry oraz włosów, wraz z witaminą K warunkuje krzepliwość krwi |
banany, buraki, cebula, drożdże, groch, grzyby, jaja, kalafior, kapusta, kurczak, marchew, mleko, pomarańcze, sałata, szpinak, śledź, wieprzowina, wołowina, winogrona, ziarno pszenicy |
B9 Kwas foliowy – Zdrowa ciąża Uczestniczy w procesie syntezy czerwonych krwinek, aminokwasów, puryn i pirymidyn |
chleb pełnoziarnisty, dynia, drożdże, groszek zielony, jaja, kapusta, kasza jęczmienna, marchew, mleko, nać buraków, szpinak, wołowina, ziemniaki |
C - Dobra odporność Posiada funkcje przeciwutleniające, uczestniczy w biosyntezie kolagenu, hormonów steroidowych oraz adrenaliny, wspomaga przyswajanie wapnia i żelaza, wspomaga układ odpornościowy, zwalcza przeziębienie |
agrest, bób, brukselka, brokuły, cebula, chrzan, cytryna, grejpfrut, groszek zielony, jarmuż, kapusta, kalafior, malina, pomarańcz, pomidory, porzeczka, por, róża dzika, rabarbar, rzepa, rzodkiewka, szczypior, truskawka, ziemniaki |
Opracowanie na podstawie: Normy żywienia dla populacji Polski, red. Jarosz M., Warszawa 2017.
Z powyższej tabelki widać, że stosując urozmaiconą kolorową dietę opartą na świeżych produktach, dostarczymy wszystkich niezbędnych dla organizmu witamin. Potrzebujemy witamin, ale pochodzących z naturalnych źródeł, bo takie witaminy są najlepiej przyswajalne i nie stanowią obciążenia dla organizmu. Następnym razem, zanim pobiegniemy po tabletki do apteki, sięgnijmy zatem po zdrową żywność: zboża, warzywa i owoce, najlepiej takie, o których wiemy, że dojrzewały w naturalnych warunkach. Dzięki temu dostarczymy organizmowi nie tylko witamin, ale także energii witalnej! Spożywając owoce i warzywa poza witaminami dostarczamy organizmowi również inne związki, których nie ma w pigułkach. Niektóre przedłużają trwałość witamin, inne ułatwiają ich przyswajanie, a nawet potęgują działanie. Np. flawonoidy zawarte w niektórych owocach (aronia, jagody, borówki) przedłużają trwałość wymiataczy wolnych rodników, czyli witamin C, A, E. Jeśli więc połykamy multiwitaminę, to nie będzie to samo, jakbyśmy zjedli jabłko.
Jeżeli wytrzymaliście do tej chwili to śmiało możecie stwierdzić, że najwięcej witaminy mają polskie (a najlepiej lokalne) jarzyny. I to jest prawda, to jest fakt.