Locavore
"Dawno, dawno temu wszyscy ludzie byli locavores, a wszystko co jedli było darem ziemi. Nie zapominajmy o naszych korzeniach, o czymś co jest naszym wielkim błogosławieństwem".
Jessica Prentice.
Słowo locavore wymyśliła w 2005 roku Jessica Prentice popularyzatorka ekologicznego żywienia, uznana szefowa kuchni, autorytet w sprawach zdrowego żywienia. Samo określenie zdobyło tak dużą popularność, że w 2007 roku zostało wybrane „słowem roku” słownika Oxford. To nieprzetłumaczalne słowo oznacza osobę świadomie wybierającą żywność naturalną, produkowaną lokalnie w sposób tradycyjny. W USA i Europie zachodniej powstaje i działa coraz więcej społeczności i klubów locavores.
U podstaw ruchu locavore leży teoria, że jedzenie wyprodukowane jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania jest najwłaściwsze dla lokalnego ekosystemu i klimatu, a co za tym idzie najbardziej przyjazne dla naszego zdrowia. Lokalna żywność produkowana w sposób tradycyjny, w niewielkich ilościach daje gwarancję świeżości, niepowtarzalnego smaku i może stanowić podstawę zdrowej diety.
Jednym z podstawowych pojęć, które pozwala zrozumieć ideę locavore jest określenie „żywnościokilometrów”. Im mniej ich musi pokonać produkt zanim trafi na stół konsumenta tym lepiej.
Locavores poszukują jedzenia jak najmniejszym wskaźniku żywnościokilometrów, które nie musi być magazynowane, przetwarzane, konserwowane oraz pakowane w specjalny sposób.
Nikogo nie trzeba przecież przekonywać, o wyższości jabłka zerwanego prosto z drzewa nad tym, które zakonserwowane pokonało w chłodni 3000 kilometrów, czy „szczęśliwych kurczaków” z wolnego wybiegu nad tymi pochodzącymi z przemysłowych hodowli, ściśniętych w klatkach i karmionych antybiotykami. Dlaczego warto zostać locavores?
- otrzymujesz najświeższą, lokalną zdrową żywność
- znasz jej producenta i pochodzenie
- budujesz wzajemne zaufanie i wspierasz lokalną społeczność i przedsiębiorczość
- wpływasz na zmniejszenie zanieczyszczeń i poprawę stanu twojego środowiska naturalnego poprzez skrócenie łańcucha dystrybucji i transportu (maksymalnie do 100 km).
- wpływasz na zmniejszenie zaśmiecania środowiska naturalnego odpadami poprzez zminimalizowanie ilości opakowań.
- uczestniczysz w budowaniu lokalnej społeczności świadomych konsumentów, masz okazję nawiązać trwałe kontakty z producentami lokalnej żywności.
Jeśli chcesz być locavores, pragniesz odkrywać smaki lokalnej, zdrowej, świeżej żywności i poznać energię drzemiącą w produktach z Małopolski, to platforma internetowa Lokalne przysmaki jest dla Ciebie.
Teraz żywność tradycyjnie produkowana, przez lokalnych mistrzów, będąca skarbem Małopolski ma szansę powrócić na Twój stół.
Jessica Prentice.
Słowo locavore wymyśliła w 2005 roku Jessica Prentice popularyzatorka ekologicznego żywienia, uznana szefowa kuchni, autorytet w sprawach zdrowego żywienia. Samo określenie zdobyło tak dużą popularność, że w 2007 roku zostało wybrane „słowem roku” słownika Oxford. To nieprzetłumaczalne słowo oznacza osobę świadomie wybierającą żywność naturalną, produkowaną lokalnie w sposób tradycyjny. W USA i Europie zachodniej powstaje i działa coraz więcej społeczności i klubów locavores.
U podstaw ruchu locavore leży teoria, że jedzenie wyprodukowane jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania jest najwłaściwsze dla lokalnego ekosystemu i klimatu, a co za tym idzie najbardziej przyjazne dla naszego zdrowia. Lokalna żywność produkowana w sposób tradycyjny, w niewielkich ilościach daje gwarancję świeżości, niepowtarzalnego smaku i może stanowić podstawę zdrowej diety.
Jednym z podstawowych pojęć, które pozwala zrozumieć ideę locavore jest określenie „żywnościokilometrów”. Im mniej ich musi pokonać produkt zanim trafi na stół konsumenta tym lepiej.
Locavores poszukują jedzenia jak najmniejszym wskaźniku żywnościokilometrów, które nie musi być magazynowane, przetwarzane, konserwowane oraz pakowane w specjalny sposób.
Nikogo nie trzeba przecież przekonywać, o wyższości jabłka zerwanego prosto z drzewa nad tym, które zakonserwowane pokonało w chłodni 3000 kilometrów, czy „szczęśliwych kurczaków” z wolnego wybiegu nad tymi pochodzącymi z przemysłowych hodowli, ściśniętych w klatkach i karmionych antybiotykami. Dlaczego warto zostać locavores?
- otrzymujesz najświeższą, lokalną zdrową żywność
- znasz jej producenta i pochodzenie
- budujesz wzajemne zaufanie i wspierasz lokalną społeczność i przedsiębiorczość
- wpływasz na zmniejszenie zanieczyszczeń i poprawę stanu twojego środowiska naturalnego poprzez skrócenie łańcucha dystrybucji i transportu (maksymalnie do 100 km).
- wpływasz na zmniejszenie zaśmiecania środowiska naturalnego odpadami poprzez zminimalizowanie ilości opakowań.
- uczestniczysz w budowaniu lokalnej społeczności świadomych konsumentów, masz okazję nawiązać trwałe kontakty z producentami lokalnej żywności.
Jeśli chcesz być locavores, pragniesz odkrywać smaki lokalnej, zdrowej, świeżej żywności i poznać energię drzemiącą w produktach z Małopolski, to platforma internetowa Lokalne przysmaki jest dla Ciebie.
Teraz żywność tradycyjnie produkowana, przez lokalnych mistrzów, będąca skarbem Małopolski ma szansę powrócić na Twój stół.
Właściciele i pracownicy lokalnych przysmaków.