Jedz jagody - będziesz młody !

Jagoda leśna należy do rodziny wrzosowatych, jest bardzo rozpowszechniona w Europie. Rośnie na glebach kwaśnych i ubogich, w lasach sosnowych, zarówno w górach, jak i na nizinach. Najlepsze jagody znajdziemy w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Co ciekawe, ponieważ krzaczki borówek tworzą surową próchnicę, powodują wymieranie innych roślin w swoim otoczeniu. Natomiast dobrze współżyją z grzybami, które rozwijają się symbiotycznie na korzeniach krzaczków. Jagody nie daje się uprawiać więc pozyskiwanie jej owoców następuje tylko i wyłącznie w środowisku naturalnym w odróżnieniu od borówki amerykańskiej którą hoduje się w ogrodach i na plantacjach.
Właśnie rozpoczyna się sezon jagodowy. Warto go dobrze wykorzystać i zgromadzić spory zapas tego wspaniałego owocu. Ponieważ jak się okazuje, jagody nie tylko są pyszne, ale również bardzo zdrowe. A w szczególności mają zbawienny wpływ na nasze oczy i wzrok. Warto wiedzieć że spośród wszystkich odmian jagód to włąśnie te nasze czarne jagody zwane popularnie borówkami maję najskuteczniejsze działanie przeciwwirusowe i bakteriobócze, natomiast borówki amerykańskie mają więcej właściwości antynowotworowych.
Powiedzenie JEDZ JAGODY BĘDZIESZ MŁODY (bystry, szczupły i będziesz mieć sokoli wzrok) oddaje całą prawdę o wspaniałych właściwościach tych owoców.
1. Jagody na dobry wzrok
Czy można poprawić wzrok jedząc owoce? Jagody dzięki zawartości antocyjanozydów mają bardzo korzystny wpływ na wzrok. Borówka jest stosowana do leczenie ślepoty nocnej oraz osłabieniu wzroku związanego z nadwrażliwością na światło. Wzmacnia naczynia włosowate w oku, dzięki czemu jest ono lepiej odżywione i ukrwione. Chroni to przed takimi schorzeniami oka jak zwyrodnienie siatkówki, zwyrodnieniem plamki żółtej oraz zaćmy, które w podeszłym wieku są głównymi przyczynami ślepoty.
Wyciągi z borówki czarnej zawieraną nawet do 250 razy więcej antocyjanów niż świeże owoce. Odpowiednio przeprowadzona kuracja może poprawić wzrok u osób z krótkowzrocznością. Nie ma zastrzeżeń, co to dawkowania oraz nie znaleziono żadnych efektów ubocznych, nawet podczas długotrwałego ich stosowania. Są one bezpieczne zarówno dla dzieci jak i kobiet w ciąży.
2. Skuteczna ochrona przed uszkodzeniami DNA
Komórki w organizmie ulegają ciągłym uszkodzeniom. Dziennie nawet setki tysięcy razy. To nadmiar wolnych rodników powoduje uszkodzenia DNA. Dlatego tak istotną rzeczą jest przywrócenie równowagi i włączenie do diety jak największej ilości produktów bogatych w przeciwutleniacze. Jagody są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie chronią komórki przed uszkodzeniami. Potężne antyoksydanty zawarte w jagodach są związane z zaniżonym ryzykiem zachorowania na różnego rodzaju raka. Przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz zanieczyszczenia środowiskowe. Jagody zawierają również kwas foliowy. Ta substancja odżywcza pomaga reperować oraz syntetyzować DNA, jednocześnie zapobiegając mutacji złośliwych komórek.
3. Zdrowy układ krążenia
Jedzenie jagód ma bardzo korzystny wpływ na układ krążenia. Obecne w listkach jagodowych pektyny, kwasy organiczne oraz potas wspomagają pracę układu krążenia, a także wzmacniają włosowate naczynia krwionośne, uniemożliwiając przenikanie do nich cholesterolu i tym samym zapobiegają powstawaniu miażdżycy.
4. Jagody poprawiają pracę mózgu
Jagody zawierają dużą ilość polifenoli które mają dobroczynne działanie na mózg, w tym wspomagają zapamiętywanie oraz zapobiegają starzeniu się mózgu Jedzenie jagód powstrzymuje starość. Są również dowody na to, że spożywanie jagód i dzikich borówek wspomaga odchudzanie. Są one doskonałym źródłem błonnika a zawarte w jagodach katechiny aktywują geny odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej. W medycynie tradycyjnej wykorzystuje się także liście do naparów, które mają działanie m.in. uspokajające.
5. Jagody na infekcję
Jagody zmieniają środowisko, jakie potrzebne jest mikroorganizmom do rozmnażania się. Ponadto posiadają one właściwości przeciwzapalne, które uśmierzają ból, są świetne na zwiększenie produkcji moczu oraz poprawiają procesy odpowiedzialne za usuwanie toksyn przez nerki. Dzięki swojemu alkaicznemu pH oraz wysokiej zawartości związków antybakteryjnych, naturalny sok z jagód jest przydatny w w zapobieganiu oraz leczeniu infekcji układu moczowego

Owoce czarnej jagody przeciętnie zawierają:
- 86,5% wody
- 0,8% białka
- 0,6% tłuszczu
- 8,6–14% węglowodanów
- 2,2–3,2% błonnika
100 g jagód to około 45 kalorii co oznacza, że samo ich zbieranie wspaniale wpływa na odchudzanie. Przy zbieraniu stracimy znacznie więcej kalorii niż dostarczymy organizmowi po spożyciu zebranych owoców.
Sezon Jagodowy
Sezon na jagody trwa u nas od końca czerwca do września, ale z ich cennych właściwości możesz korzystać przez cały rok! Czy wiesz, że zamrożone jagody nadal zawierają bardzo dużą dawkę cennych składników odżywczych?
Zamrożenie jagód w temperaturze -17 stopni Celsjusza nawet na 3-6 miesięcy nie wpływa znacząco na zawartość składników odżywczych. Jagody warto również wykorzystać do zrobienia własnoręcznych przetworów typu soki, syropy, konfitury lub dżemy.