Jak prawidłowo mrozić mięso, aby było dłużej świeże?

Mrożenie mięsa to chyba najlepszy sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Co istotne, do mrożenia nadają się absolutnie wszystkie rodzaje mięsa! W czasach pandemii koronawirusa, gdy wychodzenie do sklepu ograniczamy do minimum robiąc większe zakupy jednorazowo, warto wiedzieć jak należy prawidłowo mrozić zakupione mięso.

Zamrażarka umożliwia nam przechowywanie produktów spożywczych, które możemy wyciągnąć w każdej chwili, kiedy brakuje nam czegoś w domu. To bardzo wygodne. Jeśli chodzi o mięso, to istnieje kilka podstawowych zasad.

Najważniejsze zasady mrożenia mięsa

  • nie mroź mięsa ponownie (jeśli mrożone mięso zdążyło zmięknąć po zakupie, nie wolno go mrozić ponownie) · zamrażaj wyłącznie mięso świeże
  • nigdy nie myj mięsa przed zamrożeniem - zrobisz to po rozmrożeniu
  • przed mrożeniem dziel mięso na porcje takiej wielkości jakie twoja rodzina zużywa jednorazowo - będzie je łatwiej rozmrozić
  • poporcjowane mięso owijaj folią i zamykaj szczelnie najlepiej w torebkach na mrożonki aby ograniczyć maksymalnie dostęp powietrza.
  • mięso krojone na kotlety schabowe lub steki oddziel od siebie papierem woskowanym
  • nie mroź jednocześnie wielu kilogramów mięsa. Staraj się dokładać kolejne porcje partiami. Podczas początkowego mrożenia układaj porcje obok siebie aby mroziły się równomiernie a dopiero później poukładaj je w stosy aby zajmowały mniej miejsca w zamrażarce.
  • porcje mięsa opakowane w folię podpisz i opisz datą mrożenia - dzięki temu łatwiej ją znajdziesz.
  • nie zamrażaj mięsa nadzianego farszem gdyż żaden farsz nie sprzyja świeżości i jakości mięsa.
  • mrożąc mięso na rosół podziel je na porcje potrzebne do ugotowania 1 zupy
  • mrożenie mięsa z kością znacząco wpływa na skrócenie terminu przydatności mięsa.

Jak długo można mrozić mięso?

Zdawałoby się, że zamrażarka znacząco wydłuża zdatność do spożycia każdego produktu. Owszem, wydłuża ten okres, ale z pewnością nie bezterminowo.

Zaleca się, aby mięso było przechowywane w zamrażarce maksymalnie do roku, ale z pewnymi wyjątkami:

  • kiełbasy, wędliny czy boczek najlepiej trzymać w zamrażarce do 2 miesięcy
  • mięso na burgery i inne mielone mięso do 4 miesięcy
  • świeżą wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę, wieprzowinę - do 6-12 miesięcy
  • świeży drób do roku czasu · mięso wstępnie ugotowane - 2-4 miesięcy.

Choć poza tymi przedziałami mięso nadal można spożywać, to jednak traci ono na jakości, zmniejszają się jego walory smakowe i wartości odżywcze. Podstawowa zasada to taka, że im mniejsza porcja tym dłużej może być przechowywana bez utraty swoich walorów.

Rozmrażanie

Żywności nigdy nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej lub pobliskiej. Zwiększa to ryzyko rozwoju bakterii w mięsie. Najbezpieczniejsze metody rozmrażania zamrożonej żywności to kuchenka mikrofalowa, lodówka i zimna kąpiel wodna.

Najlepszą metodą jest rozmrażanie w lodówce. Choć jest to dość czasochłonne, to jednak bezpieczniejsze, ponieważ nie wytworzą się żadne bakterie. Co ciekawe, takie mięso można ponownie mrozić... Trzeba jednak wiedzieć, że z każdym mrożeniem traci ono na wartości.

Jeżeli bardzo Ci się spieszy, sięgaj po mniejsze kawałki i rozmrażaj je w misce z zimną wodą. Wodę wymieniaj co 30 minut.