Producent - Greckie gospodarstwa rolne
Gaj oliwny Alexisa Lampoussisa
Gaj oliwny Alexisa Lampoussisa znajduje się w nadmorskiej miejscowości Elea na Peloponezie. Gospodarz wraz z rodziną kultywują od pokoleń uprawę drzewek oliwnych odmiany koroneiki. Uprawa prowadzona jest w sposób ekologiczny co potwierdza certyfikat PGI Lakonia. Oliwki zbierane są ręcznie, a właściwie metodą otrząsania i obijania drzewek oliwnych kijami i zbierania ich na położone pod drzewkami płachty. Oliwki zbierane są w fazie dojrzałości dzięki temu oliwa tłoczona na zimno z zebranych oliwek ma charakter łagodny i nie jest gorzka i gryząca w gardło. Ma optymalną kwasowość ok.0,3. Wytłoczona na zimno oliwa poddawana jest następnie procesowi filtracji przy pomocy stalowego zbiornika z licznymi ujściami wypełnionymi naturalnym materiałem filtrującym- wyczesaną bawełną. Po filtrowaniu oliwę umieszcza się w specjalnych pojemnikach zabezpieczających przed dostępem światła i powietrza. Oliwa Ellea Extra Virgin BIO tłoczona na zimno to prawdziwa przydomowa oliwa najlepiej smakująca z kromką chleba.
Epikouros
Epikouros to powstała w 2011 roku firma na bazie rodzinnej firmy pana Papakonstantinou zrzeszająca rolników i producentów z okolic Kalamaty na Peloponezie. Wszyscy rolnicy dostarczający surowce do produkcji wyrobów prowadzą ekologiczną uprawę oliwek konsumpcyjnych odmiany Kalamata . Na bazie ekologicznego surowca produkowane są fantastyczne oliwki BIO w zalewie, w oleju , pasty z oliwek i inne typowo greckie specjały mało znane polskiemu konsumentowi. Produkty Epikouros zostały docenione w 2014 roku złotym medalem na branżowych targach BIOL we Włoszech wygrywając konkurencję z 425 produktami z 17 krajów. Wszystkie produkty Epikouros posiadają certyfikat EKO wydany przez BIO SUISSE DEMETER.
Winnica Nemea
Winnica państwa Papaioannou znajduje się w miejscowości Nemea nieopodal starożytnego Koryntu na Peloponezie. W winnicy od pokleń uprawiano krzewy winorośli z których produkowano wino. Od 2011 roku właściciele postanowili postawić na nowy unikalny produkt rolnictwa ekologicznego. Posadzono specjalne szczepy ciemnej winorośli z myślą o produkcji ekologicznych rodzynek. Wykorzystano stare greckie receptury i do suszenia winogron wybudowano zadaszone suszarnie w których wiesza się całe rzędy delikatnie ściętych gron. Suszenie w cieniu odbywa się przez 30-60 dni w zależności od panujących temperatur a następnie tak przygotowane rodzynki wynosi się na 2 dni na pełne słońce w celu zakończenia procesu suszenia. W ten sposób powstaje unikatowy produkt Czarne Korynckie Rodzynki organiczne suszone w cieniu. Do produkcji nie używa się środków nabłyszczających i nie zawierają one innego cukru oprócz własnego oraz posiadają certyfikat Bio.
Farma Panagiotisa Giannakainasa
Gospodarstwo rolne i zakład przetwórstwa ekologicznych owoców i warzyw państwa Giannakainas znajduje się 28 km od starożytnego Koryntu w miejscowości Sikyon na półwyspie Peloponez. Od trzech pokoleń uprawiane są tu metodą tradycyjną znakomite południowe owoce; granaty, cytryny, pomarańcze, pigwa, morele i brzoskwinie i nektaryny. W 2011 roku zbudowano zakład w którym rozpoczęto produkcję ekologicznych przetworów na bazie własnych owoców. Produkuje się głownie dżemy, konfitury, kompoty i soki pod marką DRUPES. Wszystkie produkty są najwyższej jakości.
Gaj figowy Dimitrosa Maschoutasa
Gospodarstwo Pana Dimitrosa Maschoutasa położone jest na skąpanej w słońcu wyspie Evia. Od pokoleń w gospodarstwie uprawiało się metodami tradycyjnymi figi i suszyło na słońcu. Obecnie gospodarz po certyfikacji uprawy rozwija produkcję zarówno suszonych fig jak i innych tradycyjnych greckich przysmaków na bazie fig jak np. sykomelo czy sykompukis – przekąsek z małych suszonych fig nadziewanych migdałami i orzechami z aromatem mastychy i wanilii.
© Comarch SA 2017. All rights reserved Powered by Comarch e-Sklep ®