Gospodarstwo Nietupscy

Państwo Agnieszka i Piotr Nietupscy posiadają 30 hektarowe gospodarstwo w malowniczej wsi Gorszczyzna koło Korycina. Hodują 11 krów, których mleko stanowi podstawę produkcji własnoręcznie wyrabianego sera.

Praca nad serem zaczyna się codziennie o 5 rano, od dojenia krów. Agnieszka Nietupska ma szczęście, bo w jej domu zajmują się tym mężczyźni - mąż i teść. Przynoszą bańki do serowarni, gdzie potem ona zamyka się na kilka godzin. Mleko trzeba najpierw podgrzać do około 40°C. Temperaturę mierzy się specjalnym termometrem. Potem dodaje się sól - kilka łyżek, szczyptę podpuszczki. Mleko zaczyna się warzyć, co trwa kwadrans, pół godziny. Potem, by zlać serwatkę, trzeba zanurzyć dłonie w białej masie, pomieszać gęstniejące grudki i napełnić nią durszlaki. Po wstępnym odcieknięciu serwatki należy masę poprzewracać, by każda tworząca się gomółka była kształtna, by równomiernie odbiły się na niej dziury z durszlaka, tworząc ozdobny wzór. Gdy serwatka całkiem ścieknie, a ser nabierze kształtu i wyglądu, przekłada się go do misek. Tam dalej gęstnieje. W ciągu dnia trzeba go przewracać, przekładać, sprawdzać, jak się miewa.

Przepis na ser jest jeden: na kilogram sera 11 litrów mleka, do tego sól, podpuszczka i to wszystko. Jednak każda gospodyni ma swoje patenty: jak wygodniej, łatwiej, sprytniej zrobić smaczny serek. A ten, choć cały czas pozostaje koryciński "swojski", i od tej samej producentki, wychodzi różnie. Cały sekret w mleku. Znaczenie ma temperatura podgrzania, sposób mieszania, wilgotność powietrza w serowarni a nawet to co zjadły krowy.

Locavore

Myśl globalnie, jedz lokalnie

"Dawno, dawno temu wszyscy ludzie byli locavores, a wszystko co jedli było darem ziemi. Nie zapominajmy o naszych korzeniach, o czymś co jest naszym wielkim błogosławieństwem."

Jessica Prentice

Czytaj więcej

Spróbowałeś?

Oceniaj produkty, to pozwoli nam uatrakcyjnić naszą ofertę.

Zamawiane produkty >

Nasz fanpage

Polub i obserwuj nasz fanpage na Facebooku.

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco z nowościami w Lokalnychprzysmakach.

* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe
Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy ich w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies zamknij ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.