Dynia - królowa jesieni.

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Gdy tylko na zewnątrz zaczyna robić się chłodniej, na rynku pojawia się to piękne warzywo o intensywnym kolorze. Wyróżnia się kilka rodzajów dyni, a każdy z nich ma wspaniałe właściwości zdrowotne.
Istnieje około 800 różnych odmian dyni. Jednak tylko około 200 z nich jest jadalnych. Oprócz mnogości gatunków, imponująca jest również różnorodność kolorów: biały, żółty, zielony, czarny oraz deseń plamisty lub w paski. Dynia jest zatem dostępna w wielu wariantach kolorystycznych. Ma również niezwykle zróżnicowane kształty: od okrągłych, owalnych niczym gruszka, poprzez dynie w kształcie cebuli, po gładkie lub z niewielkimi wyrostkami.
Wśród tych jadalnych cztery najpowszechniejsze, są to:
- dynia zwyczajna
- dynia makaronowa
- dynia piżmowa
- dynia Hokkaido
Dynia zwyczajna to ta, którą możemy spotkać niemal wszędzie. Możemy ją także łatwo wyhodować we własnym ogródku. Charakteryzuje się wielkością - zwykle jest okazała i ciężka. Ma grubą skórę, którą stosunkowo trudno się obiera. Wewnątrz dyni jest bardzo dużo miąższu i pestek. O ile miąższ jest niejadalny, o tyle pestki można wyciągnąć, opłukać i wysuszyć, a później dodawać do dań obiadowych, sałatek czy kanapek.
Dynia makaronowa jest nieco mniej popularna, ale dzięki swoim właściwościom, równie chętnie wykorzystywana. Po przekrojeniu jej miąższ rozpada się na charakterystyczne włókna, przypominające makaron. Po ugotowaniu można je wykorzystać do przygotowania bezglutenowego spaghetti lub dodać do sałatek. Dynia makaronowa jest znacznie jaśniejsza niż zwyczajna - zwykle ma barwę bladożółtą lub bladopomarańczową.
Dynia piżmowa dojrzewa najwcześniej już na początku sierpnia.Ten rodzaj dyni łatwo jest rozpoznać, ponieważ wyglądem przypomina dużą, żółtobeżową gruszkę. W odróżnieniu od poprzednich odmian, jej skórka jest dużo cieńsza i bardziej miękka. Dzięki temu dynia piżmowa łatwo się obiera. Zawiera także bardzo mało miąższu - znajduje się on nie w całym warzywie, ale wewnątrz jego szerszej części. Dynia piżmowa jest także mniejsza niż dwa poprzednie rodzaje.
Dynia Hokkaido jest najmniejsza ze wszystkich. Waży przeważnie od 1-2kg, ch Jej cechą charakterystyczną, która odróżnia ją od innych odmian, jest jadalna skórka. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, wystarczy jedynie dokładnie umyć. Dynię można zapiec, ale także ugotować jak wszystkie inne. Dzięki swoim gabarytom przygotowanie dań z jej wykorzystaniem jest szybsze.
Dyniowe co nieco
- Według Księgi Rekordów Guinnessa, najcięższą dynię wyhodowano w Belgii w 2019 roku, gdy zaprezentowano dynię ważącą aż 1190,49 kg.
- Zarówno kwiaty, liście jak i pestki dyni są jadalne.
- Pędy dyni mogą dorastać do 12 metrów długości i zawierają zarówno kwiaty męskie jak i żeńskie. Męskie kwiaty przyciągają pszczoły, które są niezbędne do zapylenia żeńskich kwiatów.
- Dynia jest niskokaloryczna. 100g dyni to jedynie 30 kcal. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika, witamin A, C, B1 i B2 oraz żelaza, potasu i manganu a także lecytyny. Pestki dyni mają zdecydowanie większą wartość odżywczą i poza witaminami i minerałami są również źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
- Olej z pestek dyni jest skuteczny w leczeniu objawów wywołanych przez łagodny rozrost gruczołu krokowego. Do wyprodukowania 1l oleju potrzeba aż 35kg dyni.
- Kupując dynię upewnij się podczas zakupu, czy dynia ma ogonek. Zdarza się, że dynie bez ogonków nie nadają się do spożycia. Ponadto dynia powinna zdawać się cięższa niż wygląda. Bardzo pomocny jest test polegający na opukiwaniu: jeśli dynia wydaje głuchy odgłos, oznacza to, że jest dojrzała.
- Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Zmniejsza też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, może hamować również rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka), zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
- Dynia jest bardzo delikatnym warzywem, jest jednym z pierwszych, które można podawać niemowlętom.
- Dynia jest owocem jagodowym, a dokładniej jagodą o bardzo twardej skórce. Wprawdzie uważa się ją za warzywo, to jednak z botanicznego punktu widzenia jej słodki miąższ jest owocem.
- Najcięższa dynia w Polsce ważyła aż 839,6 kg! Rekord ustanowił na Festiwalu Dyni w Krapkowicach w 2017 pan Dominik Kędziak z miejscowości Kurówek pod Łodzią.
Kiedy z drzew lecą liście, jest zimno i pada deszcz, zaczyna się prawdziwa moda na dynię. Zrobiła ona chyba największą spośród warzyw karierę w popkulturze. Oprócz amerykańskiej tradycji Halloween, w kawiarniach możemy napić się dyniowej latte, a w restauracji zjeść dyniową zupę-krem. Dynia jest prawdziwą królową jesieni. Jest to warzywo idealne. Piękne, smaczne i zdrowe.