Liść laurowy sadzonka 20-30cm Sycylia

Opinie: 2

Producent: TERRA VIVA

Symbol
Kod EAN

Opakowanie: doniczka
Trwałość: Roślina zielona - do 100 lat
Żywnościokilometry: Produkt z Sycylii

Dostępność: Niedostępny

24,50 PLN

Powiadom mnie o dostępności

Opis

Wawrzyn szlachetny ( liść laurowy) sadzonka 20-30cm w doniczce pochodzi z gospodarstwa Milana Giovanni z Sycyli.Miejsce w mieszkaniu - słoneczne, niezbyt wietrzne. Zimą w chłodnym pokoju na parapecie słonecznego okna lub w pobliżu dobrze oświetlonych drzwi balkonowych. Od późnej wiosny laur najlepiej wynieść na balkon lub do ogrodu w miejsce osłonięte od silnych wiatrów. Do mieszkania roślinę wnosimy przed jesiennymi przymrozkami. Znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C (nawet do -10°C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niego zabójcze. Światło - najlepsze jest miejsce bardzo dobrze oświetlone, roślina toleruje także lekkie zacienienie, chociaż wtedy rośnie wolniej. Dużo światła potrzebuje również zimą, w okresie spoczynku. Temperatura - w nocy powinna wynosić ok.10 st, a w dzień do 20 st.C. Zimuje najlepiej w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4°C, na przykład na werandzie lub w zimnej szklarni. Przy wyższej temperaturze (10-15°C) pomieszczenie w którym stoi powinno być często wietrzone. Trzeba jednak uważać, żeby roślina nie stała bezpośrednio w zasięgu zimnego powietrza. Podlewanie - wiosną i latem regularne i umiarkowane. Jesienią stopniowo ograniczamy podlewanie, pozwalając na przeschnięcie ziemi między zabiegami. Zimą podlewamy bardzo rzadko, ale nie dopuszczamy do nadmiernego przesuszenia bryły korzeniowej. Zraszanie - Laur lubi wilgotne powietrze, wymaga codziennego spryskiwania miękką wodą, latem nawet dwa razy dziennie. Silnie rozrośniętą koronę rozchylamy, aby ją spryskać od środka. Nawożenie - od marca do połowy sierpnia, systematycznie raz na 2 tygodnie płynną mieszanką nawozów mineralnych. Podłoże - roślina dobrze rośnie w każdej przepuszczalnej mieszance glebowej lub uniwersalnej ziemi ogrodniczej. Przesadzanie - małą roślinę przesadzamy co roku wiosną, dużą - raz na 2-3 lata i tylko wtedy, gdy korzenie wypełnią całą doniczkę. U silnie rozrośniętych egzemplarzy możemy poprzestać tylko na corocznej wymianie wierzchniej warstwy ziemi. Najlepiej rośnie w ciasnej doniczce. Dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne - systematycznie usuwamy zasychające liście. Laur doskonale znosi przycinanie. Pod koniec zimy wykonujemy cięcie formujące, które sprzyja zagęszczeniu korony. Rozmnażanie - ze zrewniałych sadzonek pędowych. Sadzonkowanie wykonuje się w sierpniu poprzez oderwanie tegorocznych pędów z dojrzałymi już liśćmi wraz z piętką. Ukorzenianie następuje w torfie z piaskiem (1:1) i trwa do ok. 3 miesięcy. Rozmażanie z nasion: wschodzą po ok. 6-8 tygodniach. Szybko tracą zdolność kiełkowania. Choroby i szkodniki - rzadko choruje, natomiast bywa atakowany przez przędziorki i mszyce.

Opinie

  • 5

    Pięknie rośnie zdrowa roślinka, cieszy oko. Ma już dużo nowych listków.

  • 5

    Pięknie rośnie , potrzebuje zraszania wodą, cieszy oko.

Opinia o towarze:
* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe

Locavore

Myśl globalnie, jedz lokalnie

"Dawno, dawno temu wszyscy ludzie byli locavores, a wszystko co jedli było darem ziemi. Nie zapominajmy o naszych korzeniach, o czymś co jest naszym wielkim błogosławieństwem."

Jessica Prentice

Czytaj więcej

Spróbowałeś?

Oceniaj produkty, to pozwoli nam uatrakcyjnić naszą ofertę.

Zamawiane produkty >

Nasz fanpage

Polub i obserwuj nasz fanpage na Facebooku.

Newsletter

Zapisz się i bądź na bieżąco z nowościami w Lokalnychprzysmakach.

* Pola oznaczone gwiazdką są obowiązkowe
Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy ich w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies zamknij ten komunikat. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.