Ankorp - Wytwórnia musztardy i keczupu

Ankorp jest kontynuatorem tradycji Galicyjskiej Fabryki Octu i Musztardy „Gablenz i Syn” mieszczącej się na krakowskim Zwierzyńcu, której geneza powstania sięga 1880 roku.
Wybudowana wówczas w podkrakowskiej wsi Zwierzyniec przez Jana Lebensteina Fabryka Octu, Musztardy i Synapizmów aż do I wojny światowej dostarczała mieszkańcom Krakowa i okolic ocet, pyszną musztardę i modne wówczas synapizmy. Synapizmy to okłady, plastry z gorczycy na okolicę miejsca bolesnego. W trudnym okresie I wojny światowej podupadłą fabrykę zdecydował się wykupić, zmodernizować i kontynuować produkcję Wiktor Gablenz. Najpierw sam z żoną, później wraz z synem Jerzym w okresie międzywojennym wytwarzał na Zwierzyńcu ocet, musztardę i konserwy w sygnowanych fabrycznie słojach i musztardówkach.
Jerzy Gablenz oprócz obowiązków związanych z prowadzeniem fabryki, był kompozytorem (na jego koncie jest ok. 70 pieśni i 10 poematów symfonicznych) i pasjonatem nowinek technicznych - aut, samolotów i odbiorników radiowych. Po tragicznej śmierci Jerzego w wypadku samolotowym w 1937 r. prowadzenie fabryki spadło na barki jego żony Małgorzaty, która dzielnie przeszła przez okres okupacji a następnie odważnie broniła fabrykę przed chęcią upaństwowienia przez komunistów po 1946r.
Obecnie Ankorp jako jedyna firma przygotowuje musztardy według historycznych receptur tylko ze specjalnie selekcjonowanych, najlepszych składników, bez zagęstników, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, które w tej chwili są powszechnie stosowane przez większość producentów. Niepowtarzalne smaki i jakość musztard Ankorp wynika z tradycyjnego sposobu produkcji i długiego procesu rozcierania i leżakowania, które w przypadku masowej produkcji koncernów zastąpione zostały środkami chemicznymi.