> Slow food
Slow food

Słów kilka o slow food

Współcześnie każdy kto dba o dietę i troszczy się o swoje zdrowie spotka się zapewne nieraz z pojęciem „slow food”. Jeszcze kilka lat temu nazwa ta niewiele by nam mówiła, co najwyżej określałaby zgodnie ze swoim tłumaczeniem „powolne jedzenie”. Dziś jest to już nie tylko nazwa własna, ale sformułowanie mówiące jak zdrowo się odżywiać i służące do określenia nowego ruchu. Dla niewtajemniczonych warto dodać, że obecnie działa również organizacja skupiająca zwolenników slow food, która ma przygotowany program z szeregiem postulatów dotyczących żywienia.

Skąd się wzięło slow food?

Jak łatwo można się domyśleć idea slow food wzięła się z niechęci do rozpowszechnionego już od dość dawna i to nie tylko w Ameryce żywienia fast food’ami – a więc jak niektórzy twierdzą jedzenia byle czego, byle szybko i do syta. Organizatorzy i animatorzy ruchu chcieli przywrócić jedzeniu jego podstawowe walory, zwracając uwagę na to, że powinno być smaczne, zdrowe i ekologiczne. W dzisiejszym zabieganym świecie ludzie nierzadko nie mają czasu zastanawiać się nad tym co jedzą i mimowolnie spożywają i konsumują to co przysłowiowo podaje się im na tacy. Producenci potrafią ten fakt doskonale wykorzystać i karmią nas produktami genetycznie modyfikowanymi, często bez większych wartości odżywczych, produkowanymi na masową skalę. Tego rodzaju podejście koniec końców musiało spotkać się w którymś momencie z ostrym sprzeciwem ze strony konsumentów i ruch slow food jest doskonałym tego przykładem. Jakie są założenia slow food? Zwolennicy slow food kładą nacisk przede wszystkim na to żeby spożywane produkty zarówno dobrze smakowały, jak i pochodziły od tradycyjnych – najlepiej lokalnych czy regionalnych producentów, którzy wyrabiają produkty w oparciu o rodzime i zgodne ze środowiskiem naturalnym metodami wytwarzania. Wszystko zgodnie z ideą „wiesz co jesz” i „jesz zdrowo”. Miłośnicy slow food widzą duże zagrożenie w posiłkowaniu się produktami tego rodzaju jak fast foody i zwracają uwagę na to, że jedzenie najlepiej smakuje, kiedy się nim delektujemy, kiedy możemy zjeść coś z „naszego” ogródka i kiedy to coś jest świeże i pozbawione zbędnych chemikaliów.
© Comarch SA 2017. All rights reserved Powered by Comarch e-Sklep ®