Producent - Ankorp - Wytwórnia musztardy i ketchupu
Żywnościokilometry - 1
Ankorp jest kontynuatorem tradycji Galicyjskiej Fabryki Octu i Musztardy „Gablenz i Syn” mieszczącej się na krakowskim Zwierzyńcu, której geneza powstania sięga 1880 roku. Wybudowana wówczas w podkrakowskiej wsi Zwierzyniec przez Jana Lebensteina Fabryka Octu, Musztardy i Synapizmów aż do I wojny światowej dostarczała mieszkańcom Krakowa i okolic ocet, pyszną musztardę i modne wówczas synapizmy. Synapizmy to okłady, plastry z gorczycy na okolicę miejsca bolesnego. W trudnym okresie I wojny światowej podupadłą fabrykę zdecydował się wykupić, zmodernizować i kontynuować produkcję Wiktor Gablenz. Najpierw sam z żoną , później wraz z synem Jerzym w okresie międzywojennym wytwarzał na Zwierzyńcu ocet , musztardę i konserwy w sygnowanych fabrycznie słojach i musztardówkach. Jerzy Gablenz oprócz obowiązków związanych z prowadzeniem fabryki, był kompozytorem (na jego koncie jest ok. 70 pieśni i 10 poematów symf.) i pasjonatem nowinek technicznych aut , samolotów i odbiorników radiowych. Po tragicznej śmierci Jerzego w wypadku samolotowym w 1937 r. prowadzenie fabryki spadło na barki jego żony Małgorzaty ,która dzielnie przeszła przez okres okupacji a następnie odważnie broniła fabrykę przed chęcią upaństwowienia przez komunistów po 1946r. Obecnie Ankorp jako jedyna firma przygotowuje musztardy w/g historycznych receptur tylko ze specjalnie selekcjonowanych , najlepszych składników , bez zagęstników, konserwantów, sztucznych barwników i aromatów , które w tej chwili są powszechnie stosowane przez większość producentów. Niepowtarzalne smaki i jakość musztard Ankorp wynika z tradycyjnego sposobu produkcji i długiego procesu rozcierania i leżakowania , które w przypadku masowej produkcji koncernów zastąpione zostały środkami chemicznymi.
© Comarch SA 2017. All rights reserved Powered by Comarch e-Sklep ®